Salam,
Mood gua baik hari ni. Jadi nak berkongsi
resepi. Alhamdulillah, dah 3 kali buat dan 3 kali jugak licin. Hewhewhew. Resepi
of cos dapat dari internet and gua menderhaka sket campurkan oreo. Konon kreatif
sangat la kan. But it turns out, superb! Heee… Bukan gua puji. Tapi sebab ada
kawan kepada kakak gua ni siap PM gua di FB semata-mata nak dapatkan resepi. Terliur-liur
dia teringat, katanya. Kembang semangkuk buntut gua. Haha. Btw, resepi ni asalnya dari cik Fatin Liyana. Tengkiu cik Fatin.
: Bahan-bahan :
Caramel Sauce
2 senduk gula
1/4 cawan air
Pudding
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat manis (kurang
pun boleh sebab oreo pun manis dah)
3 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung kastad
1 sudu kecil esen vanilla (kalau
takda pun takpe)
1 bungkus (10g) serbuk agar-agar instant
3 1/2 cawan air
1 bungkus Oreo (yang jenis biasa
krim putih tu)
: Cara-cara :
Caramel Sauce
1. Gunakan pan,
masak gula pasir dengan api perlahan sehingga warna gula bertukar menjadi
keperang-perangan
2. Masukkan air
sedikit demi sedikit, kacau rata dan tutup api
3. Tuangkan
caramel sauce kedalam bekas mould pudding.
Pudding
1. Ambil mangkuk,
masukkan tepung jagung dan tepung kastad. Kemudian tambahkan sedikit air dan
kacau hingga larut. Tapis ketulan-ketulan degil agar pudding anda cantik.
2. Ambil periuk, masukkan
serbuk agar-agar instant dan air. Masak menggunakan api perlahan sehingga
mendidih dan agar-agar larut, dan masukkan bancuhan tepung tadi.
3. Apabila sudah
mendidih, masukkan susu cair, susu pekat manis dan esen vanilla. Kacau rata
lebih kurang 5 minit dan perlahankan api.
4. Tuangkan separuh
adunan pudding dalam bekas mould yang berisi caramel sauce tadi.
5. Patah-patahkan
oreo ke atas adunan di dalam mould sampai habis.
6. Tuangkan
keseluruhan pudding sampai habis.
7. Biarkan di room
temperature seketika sebelum masukkan dalam fridge.
8. Dah sejuk,
ambil bekas / pinggan dan terbalikkan pudding anda.
Selamat mencuba.
Masterchef,
Zana
No comments:
Post a Comment