Nuffnang Ads

19 February, 2014

Secret Recipe: Caramel Oreo Pudding Mudah

Salam,

Mood gua baik hari ni. Jadi nak berkongsi resepi. Alhamdulillah, dah 3 kali buat dan 3 kali jugak licin. Hewhewhew. Resepi of cos dapat dari internet and gua menderhaka sket campurkan oreo. Konon kreatif sangat la kan. But it turns out, superb! Heee… Bukan gua puji. Tapi sebab ada kawan kepada kakak gua ni siap PM gua di FB semata-mata nak dapatkan resepi. Terliur-liur dia teringat, katanya. Kembang semangkuk buntut gua. Haha. Btw, resepi ni asalnya dari cik Fatin Liyana. Tengkiu cik Fatin.

: Bahan-bahan :

Caramel Sauce
2 senduk gula
1/4 cawan air

Pudding
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat manis (kurang pun boleh sebab oreo pun manis dah)
3 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung kastad
1 sudu kecil esen vanilla (kalau takda pun takpe)
1 bungkus (10g) serbuk agar-agar instant
3 1/2 cawan air
1 bungkus Oreo (yang jenis biasa krim putih tu)

: Cara-cara :

Caramel Sauce
1. Gunakan pan, masak gula pasir dengan api perlahan sehingga warna gula bertukar menjadi keperang-perangan
2. Masukkan air sedikit demi sedikit, kacau rata dan tutup api
3. Tuangkan caramel sauce kedalam bekas mould pudding.

Pudding
1. Ambil mangkuk, masukkan tepung jagung dan tepung kastad. Kemudian tambahkan sedikit air dan kacau hingga larut. Tapis ketulan-ketulan degil agar pudding anda cantik.
2. Ambil periuk, masukkan serbuk agar-agar instant dan air. Masak menggunakan api perlahan sehingga mendidih dan agar-agar larut, dan masukkan bancuhan tepung tadi.
3. Apabila sudah mendidih, masukkan susu cair, susu pekat manis dan esen vanilla. Kacau rata lebih kurang 5 minit dan perlahankan api.
4. Tuangkan separuh adunan pudding dalam bekas mould yang berisi caramel sauce tadi.
5. Patah-patahkan oreo ke atas adunan di dalam mould sampai habis.
6. Tuangkan keseluruhan pudding sampai habis.
7. Biarkan di room temperature seketika sebelum masukkan dalam fridge.
8. Dah sejuk, ambil bekas / pinggan dan terbalikkan pudding anda.




Selamat mencuba.

Masterchef,

Zana

No comments:

Post a Comment