Salam,
Bertemu
kembali. Hehe. Dah hari ke-9 puasa untuk tahun 2013 ni kan. Gua baru nak share
menu gua pada hari pertama puasa aritu. Gua kan suka citer benda dah basi?? Hahaha..
ada aku kesah? Ok ok.. tak mau buang masa. Jom zass saja ke bahan-bahan yang
super mudah.
Bahan-bahan:
Bawang
putih
Bawang
merah
Bawang
besar
Cili
padi (tak nak pakai pun boleh)
Halia
Rempah
tumis (bunga lawang and kayu manis tu) p/s: kalau ada yang jual sepeket sekawan
tu, lagi sonang
Ubi
kentang
Tomato
Ayam
Garam
Bahan
perasa (ikut laa nak pakai aji no moto ke, pasti sedap ke, tak kisah)
Cara-caranya:
Cuci
ayam bersih-bersih, then letak dalam periuk berisi air, terus letak atas api
kat dapur. Potong ubi kentang ikut suka nak bentuk macam mana, gua potong 4 je
sonang, then campak. Cuci rempah tumis bersih-bersih then campak. Pastu, bawang
putih, bawang merah, halia dan cili padi tu tumbuk sampai paras ko suka mana,
nak lumat ke tak lumat ke, mana-mana pun okay.Then campak dalam periuk, gaul. Potong
tomato (belah 4), then campak. Gaul-gaul sampai ubi kentang empuk, masukkan
garam secukup rasa dan bahan perasa sedikit. Bahan perasa jangan banyak-banyak
kang orang pening sebab terlalu banyak bahan perasa. Macam gua, gua letak
memang sikit.
So,
siapla sup ayam bujang. Lawannya, cili padi tumbuk dengan seulas bawang putih
sampai lumat, then masukkan kicap. Fuhhh, bertambah nasik gua.
Resepi
ni gua belajar dari bapak gua. memang simple nak mampus. Tak payah pakai minyak. Menyihatkan. Dulu zaman belajar,
selalu gak buat. Hahaha. Makan ramai-ramai dengan nasik panas-panas. Fuhh,
berpeluh.
Oklah,
ada masa lagi, gua update. Selamat menjalankan ibadah puasa.
Xoxo,
Zana
No comments:
Post a Comment